Når det nærmer seg slutten

Det er ikke lett når tiden kommer for å avslutte livet til hunden eller katten. Vi har også et ansvar som dyreeiere for å ta den siste avgjørelsen om når det er best å avslutte. Det er ofte lurt å ta den avgjørelsen sammen med en veterinær, fordi det ikke er så lett å vurdere det selv. Dyr med kroniske smerter kan også skjule smertene i lang tid, spesielt katter.
 
For å kunne vurdere når nok er nok for hunden eller katten din, er det lurt å tenke igjennom om han/hun fortsatt kan gjøre ting som han gjorde før, og om han fortsatt har glede av vanlige ting. Slik som gleden av å gå på tur, glede over kontakt med deg som eier og glede av mat. Det er ikke nok at hunden fortsatt har lyst på mat - alle de vanlige tingene må sees i sammenheng. Mange hunder og katter som har det vondt kan fortsatt ha god matlyst. En hund som alltid har vært glad i turer, som ikke lengre vil gå tur, eller blir smertefull etter tur, har det ikke så bra. En hund som ikke vil gå trapper mer, unngår det for å unngå smerten det gir. Hvis vanlig smertestillende medisiner ikke lengre har effekt, bør hunden få slippe. Å la hunden gå i lengre tid med kroniske smerter er ikke god dyrevelferd. En katt som ikke lenger klarer å bevege seg normalt eller gå på do normalt, bør få sovne inn pga. dyrevelferd. Hvis du mistenker at hunden eller katten din ikke lengre har et godt liv, så er det ofte desverre slik, og da må alltid dyrevelferd være første prioritet.
 
For mange dyr er det mest skånsomt å avslutte livet hjemme med familien i trygge omgivelser. Det kan oppleves mindre stressende for både folk og dyr. 
 
Selve måten det gjøres på er at man først gir en sovesprøyte i nakken eller låret som gir en dyp sedasjon. Det er mange katter som blir kvalme og kaster opp av denne sprøyta. Når hunden/katten sover godt, settes den siste sprøyta i nærheten av hjertet.  Hunden/katten merker ikke noe av dette, og sovner stille inn. Ofte kommer noen ekstra dype åndedrag helt på slutten. Det betyr ikke at dyret har det vondt. I sjeldne tilfeller kommer kraftigere reflekser i form av kramper. Dette merker heller ikke dyret. 
 
Til slutt lytter dyrlegen på hjertet for å bekrefte at hunden/katten har sovnet inn. Hele prosessen er svært skånsom for hunden eller katten. Dyrlegen tar med seg kjæledyret til Dyrekrematoriet Oslo og Akershus. Eier velger enten ordinær eller separat kremering med urne.
 
 
 
 

Kontakt


www.DyrlegeOslo.no

938 44 823


 

 

 

© 2014 Alle rettigheter reservert.