Hypertyreose hos katt

Hypertyreose er det samme som for høyt stoffskifte hos katt. Det er en ikke så uvanlig sykdom hos eldre katter. 95% av kattene som får det er over 10 år. I de fleste tilfellene kommer det av en godartet svulst i skjoldbruskkjertelen. Dette fører til for høyt nivå av stofftskiftehormonet T4, som påvirker mange organer i kroppen. Skjoldbruskkjertelen ligger på hver side av spiserøret på halsen. Ved hypertyreose vokser den og kan kjennes fra utsiden.
 
Symptomer
Vanligste symptom på hypertyreose hos katt er avmagring, ofte samtidig med at katten har økt matlyst. Endel katter får økt tørst og tisser oftere. Videre kan de få oppkast, hyperaktivitiet, diare, matt pels, håravfall og økt hjerterytme. I noen tilfeller blir katten heller sløv, svak og får dårlig matlyst. 
 
Hva gjør dyrlegen?
Dyrlegen trenger å ta blodprøver, urinprøve og noen ganger flere prøver for å stille en diagnose. Hos eldre katter kan flere sykdommer oppstå hos katten samtidig, og vanlige komplikasjoner er nyresykdom og høyt blodtrykk. Typisk ved hypertyreose er en økning i total T4 (thyroxin) som dannes i skjoldbruskkjertelen. 
 
Behandling
Det finnes flere mulige behandlinger for hypertyreose; tabletter, spesialdiett, kirurugi og radioaktivt jod. Hvilken behandling som benyttes avhenger av blant annet andre samtidige sykdommer, kattens alder og om tabletter er mulig å gi til katten. Tabletter må gis daglig resten av livet, mens behandling med radioaktivt jod ofte bare trenger å gis 1 gang med stor suksess. Det er viktig å følge opp med jevnlige kontroller hos veterinær for å vurdere effekten av behandling og om katten tåler behandlingen. Ved kirurgi fjernes hele eller deler av skjoldbruskkjertelen.
 

Kontakt


www.DyrlegeOslo.no

938 44 823


 

 

 

© 2014 Alle rettigheter reservert.

Lag din egen hjemmeside gratisWebnode